This is a preview of your story
analytics_default
analytics_default

סקטור החלבונים התחליפיים

expand_more

דומיננטיות ה-ICT: ההייטק הישראלי מבוסס ברובו על תוכנה

תעשיית ההייטק הישראלית מרוכזת ברובה הגדול בתחומי ICT - Information and Communications Technologies - הכוללים סקטורים מבוססי תוכנה כגון Cyber, Fintech ו-Enterprise, כמו גם מספר סקטורים מבוססי חומרה כמו Semiconductors ומערכות אלקטרוניות. ניתן לראות זאת במספרים:

analytics_default

90

חברות הנסחרות בבורסות של ניו יורק. עשרות הגיעו למכירות של מעל 100 מיליון דולר

94%

מהשקעות ההון בשנת 2021

היתרון: ידע וניסיון טכנולוגי רב לצד גמישות המאפשרת להתכתב עם מגמות עולמיות

בישראל יש ידע טכנולוגי רב בתחומים אלה, שנסמך על שלושה מקורות עיקריים: התעשייה עצמה, יחידות טכנולוגיות של צה"ל והאקדמיה. לאורך השנים ההצלחה הטכנולוגית תורגמה להצלחה עסקית, עם מאות יזמים חדשים בתחום ה-ICT בכל שנה, משקיעים מנוסים ואקוסיסטם תומך.

היזמות הישראלית הביאה לכך שהיכולות בתחום זה התאימו את עצמן למגמות הטכנולוגיות והעסקיות העולמיות. כשהביקוש לפתרונות Fintech גבר, נוצרו בישראל תוך תקופה קצרה, עשרות סטארט-אפים חדשים בתחום, וכשהמכונית החלה להפוך למוצר דיגיטלי מאות סטארט-אפים ישראלים ניצלו את היכולות שלהן בתחומי ה-ICT על מנת ליצור סקטור מוביל של תחבורה חכמה.

החיסרון: מגבלות צמיחה בעקבות מחסור בהון אנושי מיומן

המגבלה העיקרית על המשך הצמיחה של תחומים אלה בישראל הוא המחסור בהון אנושי טכנולוגי מיומן, ובעיקר אנשי מדעי המחשב, מתכנתים, ומהנדסי חומרה. רבות דובר על אתגר זה, והממשלה והתעשייה מנסות להתמודד אתו בדרכים שונות.

ההזדמנות

האם ניתן לפתח בישראל סקטורים חדשניים בתחומים שאינם ICT?

סקטור חלבונים תחליפיים: מקרה בוחן להזדמנות

סקטור החלבונים התחליפיים (Alternative Proteins) הוא חלק מתעשיית המזון וכולל חברות בשלושה תתי-תחומים עיקריים: בשר מתורבת, חלבונים מהצומח והתססה (פרמנטציה). למרות שפועלות בישראל כיום רק כ-70 חברות, ישראל בלטה במספר מדדים עולמיים ב-2021:

2

במספר הסטארט-אפים בתחומי בשר מתורבת והתססה

36%

מסך ההשקעות בבשר מתורבת בעולם

2

בעולם בסך ההשקעות בחברות תחליפים חלבוניים (אחרי ארה"ב) – 623 מיליון דולר

התבלטות במדדים אלה, עם זאת, אינה יכולה עדיין להכתיר את הסקטור כסיפור הצלחה מובטח. הקמת חברות וגיוס הון על ידן אינם מבטיחים הצלחה מסחרית בעתיד. בנוסף, השוק העולמי עדיין בחיתוליו ואין לדעת איך, איפה, ובאיזה שיעור תתפתח צריכת חלבונים תחליפיים. יתרה מכך, חלק הארי של ההשקעות בישראל בשנת 2021 היה בשתי חברות, שגייסו למעלה מ-100 מיליון דולר כל אחת. עם זאת, צמיחה של תחום כזה שאינו מבוסס ICT, שאינו מתבסס על טכנולוגיות שמפותחות בצה"ל, ושאין בו הרבה ידע וניסיון בקרב משקיעים ישראליים, היא תופעה שמעניין לחקור אותה.

בהמשך הדוח ננסה לבחון:

  • arrow_circle_left

    כיצד התפתח בארץ תחום החלבונים התחליפיים?

  • arrow_circle_left

    האם ניתן להשליך ממנו על פיתוח תחומי הייטק אחרים שאינם ICT?

  • arrow_circle_left

    איך הממשלה צריכה ויכולה לתמוך בפיתוח סקטורים אחרים כאלה?

לצורך זאת נבחן את הסקטור באמצעות מודל ניתוח אקוסיסטם של חדשנות שפותח במכון SNPI.

מודל פיתוח אקוסיסטם חדשנות

במרכז המודל מופיע מושא הניתוח – בין אם תעשיית ההייטק כולה ובין אם סקטור מסוים, כבמחקר זה. במעגל השני יש ארבעה סוגי הון הדרושים להתפתחות סקטור:

  • check_circle_outline

    הון אינטלקטואלי – מאין באים רעיונות חדשניים, טכנולוגיות וקניין רוחני

  • check_circle_outline

    הון אנושי – מי העובדים בסקטור ומה ההכשרה שלהם

  • check_circle_outline

    הון יזמי – מאין מגיעים היזמים ומהם מניעיהם

  • check_circle_outline

    הון פיננסי - מי המשקיעים, מה מקורות המימון לאורך השנים

חברות חדשניות

analytics_default

נכון לינואר 2023, פועלות בישראל כ-70 חברות חלבונים תחליפיים, בשלושה תתי-תחומים מרכזיים: בשר מתורבת, חלבונים מהצומח והתססה (פרמנטציה). חברות אלה מפתחות מוצרי בשר, דגים, פירות ים וחלב, וכן חומרי גלם ותהליכים עבור מוצרים אלה.

בעוד שהחברה הישראלית הראשונה הוקמה ב-2007, רוב החברות הוקמו בשנים האחרונות.

את פוטנציאל השפעת פיתוח הסקטור על החברה והכלכלה הישראלית ניתן לראות כבר היום דרך הפריסה הגיאוגרפית של החברות – הנוטות להקים את פעילותן מחוץ תל אביב, כולל בפריפריה.

אחת מכל ארבע חברות פועלת ברחובות וסביבתה. מבין יישובי הצפון, בולטת במיוחד קריית שמונה, שבה פועלות שבע חברות חלבונים תחליפיים.

הקמת הפעילות מחוץ לאזור תל אביב, ובדגש על הפריפריה תורמת גם לחברות עצמן ומסייעת להן בהתפתחות. כך לדוגמא, מתמודדות החברות עם הוצאות תפעול נמוכות יותר כגון שכירת נדל"ן או התאמתו לצרכי החברה (למשל - הקמת מעבדה) בהשוואה לגוש דן, המתאפיין ב"שוק של משכירים". לכך יש להוסיף הטבות מס שונות הניתנות לחברות בפריפריה.

לצד יתרונותיה של תעשייה בפריפריה, חברות רבות מאזור הצפון ציינו גם אתגרים הנובעים מהריחוק ממרכז הארץ. בהיעדר שדה תעופה אזרחי פעיל באזור ועקב העומסים הכבדים בכבישי הארץ, קשה למשוך אורחים ישראליים וזרים, לרבות שותפים או משקיעים פוטנציאלים, לביקור בחברות. כמו כן, עובדים שמתקשים לעיתים למצוא דיור הולם בצפון ממשיכים לגור באזור המרכז ולהגיע לחברות רק לכמה ימים בשבוע.

  • arrow_circle_left

    עבור סקטורים שעיקר פעילותם אינה מבוססת תוכנה ישנה תלות גדולה יותר בתשתית "פיזית" לפיתוח המוצר כמו הקמת מעבדה, שטחי ניסויים וכדומה. עלויות תפעול נמוכות יותר, כגון על נדל"ן, יכולות לספק תמריץ להקמת פעילותם בפריפריה ובכך להרחיב את השפעת ההייטק על הכלכלה והחברה הישראלית.

  • arrow_circle_left

    לצד היתרונות, חברות שהקימו את פעילותן בצפון מעידות על אתגרים ביכולת למשוך הון אנושי, לרבות שותפים, משקיעים פוטנציאליים ועובדים בעלי מיומנויות רלוונטיות.

הון אינטלקטואלי

מקור הרעיונות החדשניים להקמת החברות היא אחת השאלות הבסיסיות בניתוח סקטור בתעשיית ההייטק

analytics_default

בהיעדר תעשיה מפותחת ופיתוחים בצה"ל, האקדמיה היא המקור המרכזי לרעיונות חדשניים בסקטור

  • arrow_circle_left

    תעשייה, כולל חברות רב-לאומיות

    חלק נכבד מהידע הטכנולוגי החדש בתחום ה-ICT מפותח בתוך התעשייה המשגשגת. עובדים בתעשייה נתקלים לעתים קרובות תוך כדי עבודתם באתגרים מעניינים או כיווני התפתחות מבטיחים, ומקבלים מהם רעיונות להקמת חברות חדשות.

  • arrow_circle_left

    יחידות טכנולוגיות של צה"ל

    צורכי ואתגרי הביטחון של ישראל הצורך מחייבים את הצבא לפתח מומחיות בתחומי ICT שונים, כמו תקשורת וסייבר. ידע וטכנולוגיות בתחומים אלה זולגים גם לתעשייה האזרחית.

  • arrow_circle_left

    האקדמיה

    דוגמה אחת של מצוינות – ישראל מדורגת במקום השלישי בעולם במספר פרסי טיורינג.

בהיעדר זליגת טכנולוגיות או רעיונות מצה"ל, והיותו סקטור חדש בו התעשייה הקיימת עדיין לא מזינה את עצמה ברעיונות חדשניים, האקדמיה משחקת תפקיד מכריע באספקת הון אינטלקטואלי לפיתוח בסקטור החלבונים התחליפיים. תרומתה של האקדמיה לתעשייה באה לידי ביטוי בשלושה ערוצים:

  • arrow_circle_left

    בסקטורים בהם אין לצבא טכנולוגיות רלוונטיות שיכולות לזלוג והתעשייה צעירה מדי מכדי להזין עצמה ברעיונות חדשניים האקדמיה מהווה לרוב את המקור המרכזי להון אינטלקטואלי

  • arrow_circle_left

    התלות באקדמיה מספקת הזדמנות לשיתופי פעולה – ביניהם שילוב אנשי אקדמיה כמייסדים בתעשייה.

  • arrow_circle_left

    קיימים אתגרים בהעברת ידע טכנולוגי שפותח באקדמיה לתעשייה בצורת הסכמי רישוי.

  • arrow_circle_left

    שיתופי פעולה בין אקדמיה, תעשייה וממשלה, תורמים לסיכויי הצלחת צמיחת הסקטור.

הון אנושי

analytics_default

אחת המוטיבציות המרכזיות לעידוד צמיחת סקטורים כדוגמת חלבונים תחליפיים טמונה בעובדה שסקטורים כאלה מספקים לרוב גיוון תעסוקתי רב יותר מתעשיית ההייטק באופן כללי.

יותר תפקידים "מדעיים" והזדמנויות לבעלי הכשרות STEM שאינן הייטק

ביטוי לגיוון התעסוקתי של סקטור החלבוניים התחליפיים בהשוואה לכלל ההייטק המתבסס על ICT, ניתן בשונות בין נתחי תפקידי "תוכנה" אל מול תפקידים "מדעיים" כגון ביולוגים, כימאים, מהנדסי מזון וכד'. בעוד שבכלל ההייטק, כ-30% מהעובדים הטכנולוגיים הם בתפקידי תוכנה, בחברות חלבונים תחליפיים הם מהווים 3% מהעובדים הטכנולוגיים. תמונה הפוכה מתקיימת עבור התפקידים המדעיים, המהווים כשליש מהעובדים הטכנולוגיים בחברות חלבונים תחליפיים לעומת 2% מהעובדים הטכנולוגיים בכלל ההייטק

ההכשרות הנדרשות נגזרות ישירות מתפקידי העובדים וניתן לראות כי סקטור החלבונים התחליפיים אכן מגוון יותר ומסתמך על תחומים שאינם חווים מחסור בהון אנושי מיומן. ישנה אף תמונת ראי הפוכה: בעוד ובכלל ההייטק, כמחצית מהעובדים מגיעים ממקצועות "הייטק" כגון מדעי המחשב והנדסת חשמל, בסקטור תחליפים חלבוניים הם מהווים 14%, ומעל ל-40% מגיעים מהכשרות STEM שאינן הייטק – כגון ביולוגיה, ביוטכנולוגיה, כימיה וכד'.

הנתונים מראים באופן גורף שהשכלה אקדמית מהווה כרטיס כניסה הכרחי לתעסוקה בחברות בסקטור (קרוב ל-100% מהעובדים). הסקטור מתאפיין בשיעור גבוה של בעלי השכלה אקדמית מתקדמת בהשוואה לכלל תעשיית ההייטק: מעל ל-60% מבעלי ההכשרה אקדמית בעלי תואר שני ומעלה לעומת פחות מ-30% בכלל ההייטק. אחד מכל ארבעה עובדים בסקטור חלבונים תחליפיים בעל דוקטורט.

analytics_default

הסקטור מתאפיין בייצוג נשים גבוה יותר, פער ניכר בתפקידי ניהול בהשוואה לכלל תעשיית ההייטק

שיעור העובדות מכלל העובדים בסקטור החלבונים התחליפיים עומד על 44%, לעומת 34% בתעשיית ההייטק בכללותה. יתרה מכך שיעור החברות עם נשים בתפקידי ניהול ומנכ"ל גבוה יותר בסקטור. אחת הסיבות האפשריות לכך הוא הצורך בהשכלה אקדמית STEM שאינה הייטק עבור תפקידי מפתח טכנולוגיים, ערוצי הכשרה בהם ישנו ייצוג גבוה יותר לנשים מלכתחילה. כך לדוגמא, נשים היוו 70% מהסטודנטים לתואר ראשון במדעים הביולוגיים ב-2021, לעומת שליש מהסטודנטים במקצועות מדעי המחשב, מתמטיקה וסטטיסטיקה ולימודי הנדסה

ישנם עדיין אתגרים הקשורים בהון אנושי

לצד הנתונים המעודדים על גיוון תעסוקתי, עלו מספר אתגרים הקשורים בהון האנושי, ובהם:

  • אף שהסקטור הוא חלק מתעשיית המזון, ההכשרה האקדמית הנוכחית של מהנדסי מזון אינה תואמת את צרכי הסקטור. מספר מנכ"לים ציינו שהם מעדיפים לגייס מדענים מתחומים אחרים, כמו כימיה וביולוגיה, ולהכשירם לתפקיד, על פני גיוס בוגרי הנדסת מזון.

  • חוסר נוסף בידע, שנובע בעיקר מגודלו המצומצם של הסקטור ומגילו הצעיר, נוגע בתחומים הקשורים במעבר ממחקר ופיתוח לייצור ראשוני, ובשיווק ישיר לצרכנים (B2C).

נראה שיש צורך בהתאמת תכניות הלימודים בחלק מהמסלולים האקדמיים כדי להכשיר בצורה טובה יותר בוגרים לסקטור זה שהולך ומתפתח, וכן לתעשיית הפודטק באופן כללי. סוגיה זו נבחנת בימים אלה על ידי Good Food Institute.

  • arrow_circle_left

    הניתוחים מאוששים כי סקטורים כמו סקטור חלבונים תחליפיים, שאינם מבוססי תוכנה, מספקים גיוון תעסוקתי רחב יותר, המתבטא בייצוג גבוה יותר של מקצועות שאינם הייטק, בעלי תארים מתקדמים ואף גיוון מגדרי.

  • arrow_circle_left

    בניגוד לעולם ה-ICT, שסובל ממחסור מתמשך בכוח אדם המאיים לפגוע בצמיחת חברות מתחומים אלה, נראה מהראיונות שערכנו כי סקטור החלבונים התחליפיים, למעט תפקידים ייחודיים בודדים, אינו סובל מבעיה של גיוס כ"א איכותי. עובדה זאת עשויה להעיד שפיתוח של סקטורים דומים יכול להגדיל את מספר העובדים בפריון ובשכר גבוהים במשק.

  • arrow_circle_left

    אחד האתגרים המרכזיים עם זאת, בסקטור המתבסס ברובו על הון אנושי אקדמי, הינו הפער בין ההכשרות האקדמיות עמן מגיעים העובדים לבין ההכשרות מקצועיות הנדרשות . לכן יש לבחון התאמות בתוכנית הלימודים של מסלולים אקדמיים רלוונטיים.

הון יזמי

analytics_default

סקטור החלבונים התחליפיים מתכתב עם מגמות עולמיות כמו צמצום הפגיעה בבעלי חיים, מאבק במשבר באקלים ואבטחת מזון. ישנם מחקרים רבים המחברים בין צריכת בשר לבין האתגרים הגדולים עמם מתמודד העולם, ודו"ח שפרסם האו"ם ב-2021 אף מעודד מעבר לתזונה שאינה כוללת מוצרי בשר או חלב כחלק מההגנה על כדור הארץ.

כפי שגילינו במחקר, במקרים רבים הגיעו יזמים לתחום החלבונים התחליפיים מתוך מניעים אידיאולוגיים ועניין אישי לקדם אותו – גם בהיעדר הכשרה טכנולוגית רלוונטית - וחברו בתהליך לאנשי טכנולוגיה ומדענים שהביאו עמם את הרעיון והידע המדעי הדרוש. לכחמישית מהיזמים בסקטור אין השכלה גבוהה, ולמעל 10% נוספים אין השכלה מדעית. מהצד השני, כ-40% הם בעלי תואר מתקדם בתחום מדעי (כ-30% בעלי דוקטורט).

בעוד בתחומי ICT רוב היזמים הם בעלי תואר בהנדסה או במדעי המחשב, הרי בסקטור החלבונים התחליפיים, כשליש מהיזמים בעלי תואר אקדמי בביולוגיה, כימיה, ביוכימיה, ביוטכנולוגיה וכד'. בנוסף, כ-20% מהיזמים הן נשים, בהשוואה ל-12% בתעשיית ההייטק כולה.


סקטור המתכתב עם אתגרים עולמיים ונושאי קיימות מושך יזמים מטעמים אידיאולוגיים, החוברים לאנשי מדע וטכנולוגיה עבור הידע והניסיון הנדרש.

הון פיננסי

analytics_default

גישה להון פיננסי היא מרכיב קריטי בקיומו של סקטור טכנולוגי, החל משלביה המוקדמים של הקמת החברה ועד צמיחתה וגיוסי הון מאוחרים יותר. בישראל יש מספר רב של משקיעים מסוגים שונים, אך בשל האופי והמבנה של תעשיית ההייטק בישראל, רובם הגדול של המשקיעים מנוסים ופעילים יותר בחברות ICT. עם זאת, ע"פי דו״ח של Good Food Institute לשנת 2021, בלטה ישראל ביחס לשאר העולם בדירוג העולמי בסך ההשקעות בחברות חלבונים תחליפיים, והגיעה למקום השני אחרי ארה״ב.

בתרשים שלהלן ניתן לראות את סכומי השקעות ההון הכוללים בסקטור לפי שנים, מאז שנת 2014. בשנת 2022 אמנם חלה ירידה של 35% בסכומי ההשקעות, אך ירידה כזו קרתה בכל הסקטורים. למעשה, היא קטנה יותר מהירידה ב-2022 בכלל ההייטק הישראלי, אשר עומדת על כ40%. גם בהסתכלות על כלל סבבי ההשקעה ניתן לראות את מגמת העלייה לאורך השנים, ובמיוחד חשוב לשים לב כי מספר הסבבים בשנת 2022 ירד רק בארבעה, נתון שעשוי עוד להשתנות עקב סבבי גיוס שטרם התגלו.


סה״כ השקעות בחברות חלבונים תחליפיים לאורך השנים

מעניין לבחון גם איך החלו ההשקעות בתחום הייחודי של חלבונים תחליפיים, וכיצד התפתחה התנהגות המשקיעים לאורך זמן. ששת ההשקעות המוקדמות הראשונות שבוצעו בחברות העוסקות בחלבונים תחליפיים, נעשו ע״י משקיעים ישראלים, ללא השתתפות של משקיעים זרים כלל. השקעות אלה פרושות על חמש חברות שונות. גיוס ההון הראשון בתחום התבצע בשנת 2014 בחברת Equinom, כשבישראל לא היו שום משקיעים פעילים או מנוסים בתחום. בסבב זה השתתפו שלושה משקיעים ישראלים. ההשתתפות הראשונה של קרן הון סיכון זרה היתה בשנת 2016, Sirius Global VC הברזילאית שלקחה חלק בהשקעת Pre-Seed בHargol FoodTech.

בין השנים 2014 ו-2022, היו 52 סבבי השקעה מוקדמים (Pre-Seed ו Seed) ב-39 חברות שונות, בסקטור החלבונים התחליפיים. כמות המשקיעים בסבבים אלה עומדת על 159 (משקיע שהשקיע פעמיים ייספר כשתי השקעות). עד זמן כתיבת מסמך זה היו 87 משקיעים שונים שהשקיעו 154 פעמים ב-52 סבבי גיוס הון מוקדמים (pre-seed ו-seed) ב-39 חברות ישראליות בתחום. מתוך 154 השקעות אלה 94 היו ע״ חברות הון סיכון, 23 ע״י חממות טכנולוגיות, 18 ע״י חברות או קרנות השקעה של חברות (CVC), 10 ע״י אנג'לים (או קבוצות אנג׳לים), ו-9 ע״י אחרים.


בתרשים שלהלן ניתן לראות את החלוקה בין המשקיעים הזרים לבין המשקיעים הישראלים:

כאשר לוקחים בחשבון את כלל סבבי הגיוס, בולט כי מעל למחצית מהמשקיעים הם ישראלים. בנוסף, שיעור המשקיעים ממדינות כמו בריטניה, גרמניה וסינגפור, גבוה משיעורם בכלל ההייטק. כמו סקטורים אחרים הנוגעים לקידום נושאים בעלי חשיבות חברתית וערכית (איכות הסביבה, התמודדות עם משבר אקלים, וכד'), כך גם סקטור החלבונים התחליפיים נהנה מקיומם של גופים, קרנות, ומשקיעים בודדים ברחבי העולם, ששמו להם מטרה לקדמו. דוגמא מעניינת היא CPT Capital שמרכזה בבריטניה. קרן זו החלה להשקיע בחברות ישראליות של חלבונים תחליפיים בשנת 2017, ומאז השתתפה ב-12 סיבובי השקעה בתשע חברות ישראליות שונות, החל בשלב pre-seed ועד שלב B.

תופעה נוספת ראויה לציון היא השתתפותם של משקיעים ישראליים מוסדיים בהשקעות בסקטור זה. שלושה משקיעים כאלה השקיעו עשר פעמים, כשחמש מהשקעות אלה היו בסיבובי גיוס מתקדמים (סבב C ומעלה). גם חברות מזון ישראליות גדולות, כדוגמת שטראוס, תנובה וטמפו, השתתפו בגיוסי הון של חברות.

רוב המשקיעים, הן הישראלים והן הזרים, ביצעו מספר קטן של השקעות. מתוך 171 משקיעים, 101 ביצעו עד כה השקעה אחת בלבד, ו-34 ביצעו שתי השקעות. רק 22 גופים השתתפו בארבעה סיבובי השקעות או יותר, מתוכם 14 ישראליים ושמונה זרים. נתונים אלה מעידים כי מצד אחד ניכרת פעילות מתרחבת של משקיעים בתחום, אך מצד שני לרובם הגדול אין עדיין ניסיון רב או מחויבות עמוקה לסקטור.

מענקי רשות החדשנות – מתוך פרסום של Good Food Institute, מרץ 2022

ככל שסקטור החלבונים התחליפיים התקדם, וההכרה בפוטנציאל שלו גברה, כך גדלה גם תמיכת המענקים של רשות החדשנות לחברות בסקטור. עד סוף 2021 ,47 חברות קיבלו מהרשות מענקים בהיקף כולל של 24 מיליון דולר, שמתוכם בשנת 2021 עצמה הוענקו 11 מיליון דולר ל-19 חברות.

בנוסף למענקי רשות החדשנות, קיבלו סטארט-אפים מענקים גם מתכניות המו"פ האירופיות השונות, ממאיצים ומחברות.

  • arrow_circle_left

    בתחום חדש, שבו לא קיים אקוסיסטם מקומי, יש חשיבות רבה לקיום חממה או חממות טכנולוגיות שמתמחות בתחום וביכולתן לספק את המימון הראשוני.

  • arrow_circle_left

    בתחומים בעלי השפעה על נושאים חברתיים וסביבתיים, יש שחקנים, בעיקר בינלאומיים, אשר מסייעים רבות לגיוסי הון בתחום. הם עושים זאת בין היתר מתוך רצון לקדם טכנולוגיות בעלות השפעה על נושאים כאלה ברחבי העולם. חיבור משקיעים אלה ליזמים או מדענים ישראלים מספק דחיפה חשובה לתחום.

  • arrow_circle_left

    לחברות גדולות, ישראליות ובינלאומיות, קיים תפקיד במימון סקטור כזה, בין אם בהשקעות ישירות ובין אם דרך קרנות השקעה שלהן (CVC). חברות אלה משקיעות מתוך הבנה של צרכי השוק העתידיים, ויש להן תפקיד כפול – גם במימון וגם במתן "חותמת כשרות" לפוטנציאל של הסקטור באופן כללי ושל חברות ספציפיות, עובדה שמעודדת משקיעים אחרים, בעלי ידע מוגבל בתחום, להצטרף להשקעות.

  • arrow_circle_left

    כשתחום חדש מתחיל להתפתח בארץ, קרנות הון סיכון מקומיות מבקשות ללמוד אותו. הן נעזרות לשם כך בעובדה שלחלק גדול מהן יש קשרים עם משקיעים ועם חברות ברחבי העולם. קרנות אלה גם יוצרות קשרים עם מומחים מקומיים, למשל מהאקדמיה, ואלה מסייעים להן בבדיקת נאותות של טכנולוגיות ושל חברות. ככל שחולף זמן והפעילות והידע בארץ מתקדמים, כך יותר משקיעים ישראליים מוכנים לממן חברות גם בשלבים מוקדמים.

גופים חשובים באקוסיסטם

analytics_default

ממשלה

לממשלה יש תפקיד במספר היבטים של פיתוח הסקטור:

רשות החדשנות

  • תכנית החממות הטכנולוגיות, הממלאות תפקיד חשוב בפיתוח הסקטור (פירוט להלן).

  • מענקים ישירים לסטארט-אפים (אף כי לא כחלק מתכנית סיוע ייעודית).

  • בשנת 2022 אישרה הרשות הקמת מאגד בשר מתורבת שבראשו עומדת חברת תנובה, וחברות בו 14 חברות ו-10 מעבדות מהאקדמיה.

  • מתוך רצון לסייע לסקטור להתפתח מעבר למו"פ גם לייצור, פרסמה הרשות בדצמבר 2022 קול קורא להקמת תשתיות בהתססה (פרמנטציה) למתן שירותים העוסקים בעיקר בתחום המזון החדש, לשימוש התעשייה הישראלית ומוסדות המחקר בישראל. התשתיות יתנו שירותים משלב הפיילוט ועד ייצור מפוקח בסדרות קטנות. התקציב המיועד לתשתית זו הוא עד 50 מיליון ש"ח שנפרשים על פני שלוש שנים.

מעבר לתפקידיה "הרשמיים", יזמה רשות החדשנות וקידמה שיח בין משרדי הממשלה השונים והמריצה את כל מרכיבי האקוסיסטם, ובהם התעשייה והאקדמיה, להרתם לקידום הסקטור. להובלה כזו, ובפרט לקיומו של champion מתוך הממשלה שרואה חשיבות בקידום התחום, ניכרת חשיבות רבה לפיתוח של סקטור חדש.


הממשלה כרגולטור

אף שלא ניסינו כחלק מהמחקר לבחון את היבטי הרגולציה בסקטור, עלו בשיחות רבות עם יזמים ומשקיעים אתגרים הקשורים ברגולציה של משרד החקלאות, של משרד הבריאות ושל גופים אחרים. אתגרים אלה נוגעים במגוון תחומים, בין היתר – יבוא חומרי גלם חקלאיים לצרכי מו"פ, הקמת קווי ייצור ראשוני או המוני, אישור לשיווק מוצרים ועוד. בכוונתנו לערוך מחקר המשך שיבחן את הרגולציות העיקריות בסקטור ואת השפעתן על התפתחותו, ישווה אותן לרגולציות במקומות רלוונטיים אחרים בעולם, וימליץ על צעדי פעולה.

חממות טכנולוגיות

בעוד שבתעשיית ההייטק חלוקות הדעות לגבי תכנית החממות הטכנולוגיות במתכונתה הנוכחית, בסקטור החלבונים התחליפיים יש קונצנזוס לגבי התפקיד החשוב שהחממות מילאו וממשיכות למלא, ובמיוחד The Kitchen שהוקמה ב-2016. בין השפעותיה החיוביות:

  • מימון ראשוני לסטארט-אפים בתקופה שבה רוב המשקיעים לא הכירו את התחום ונמנעו מהשקעות בו.

  • חיבור בין יזמים עם אוריינטציה והכשרה עסקית למדענים כדי ליצור צוותי הקמה של חברות.

  • יצירת קשרים עם חברות בינ"ל ומשקיעים ברחבי העולם, שסייעו להבאת ידע, הבנת השוק ומימון לישראל.

ניתן ללמוד ממקרה זה על מה מתבסס המודל ה"אידיאלי" להקמת חממה – תחום מבטיח אבל חדש בישראל, היעדר משקיעים ישראליים שמתמחים בתחום, והובלה של חברה גדולה ששואפת לקדם חדשנות ולסייע לפיתוח אקוסיסטם (במקרה של The Kitchen – קבוצת שטראוס).

אף שחממת Fresh Start היא חדשה יחסית (הוקמה ב-2020), גם היא כבר מסייעת לקידום הסקטור, ועושה זאת בצפון הארץ (אזור קריית שמונה) תוך שהיא מוכיחה כי למיקומה של חממה יש השפעה על מקום התפתחות אקוסיסטם. גם מאחורי חממה זו עומדות שתי חברות גדולות – תנובה וטמפו.

Good Food Institute (GFI)

GFI הוא גוף בינ"ל ללא כוונת רווח שמקדם חלבונים תחליפיים. הוא הוקם ב-2016, פועל במקומות שונים בעולם - ארה"ב, הודו, ברזיל, אסיה-פסיפיק, אירופה, ומ-2019 גם בישראל. המטרה העיקרית שלשמה הוקם GFI היא להתמודד עם ההשלכות השליליות של חקלאות מן החי על שינויי האקלים ועל איכות הסביבה. GFI ישראל מסייע בהבאת ידע מרחבי העולם, בחיבור בין יזמים לחוקרים, במתן מענקים לחוקרים בתחום, בפיתוח קורסים אקדמיים ובהצגת תכניות לקידום הסקטור לממשלה.

חברות מזון גדולות

לחברות המזון הגדולות הישראליות יש חלק חשוב בהתפתחות הסקטור בארץ. קבוצת שטראוס הקימה ב-2015 את חממת The Kitchen ובנוסף השתתפה ישירות בשבעה סבבי גיוס הון של חמש חברות בתחום. תנובה הקימה ב-2020 את חממת Fresh Start בקריית שמונה בשיתוף חברת טמפו ושני גופי השקעה. תנובה גם מובילה את מאגד הבשר המתורבת, והשתתפה ישירות בארבעה סבבי גיוס הון של שלוש חברות. טמפו שותפה בחממת Fresh Start והשתתפה ישירות בשלושה סבבי גיוס הון של שלוש חברות. חברות אלה גם מסייעות רבות לאקוסיסטם בידע, הבנת צרכי השוק וקשרים בינ"ל.

מעבדות דארן (Daren Labs)

מספר מנכ"לים ציינו את מעבדות דארן הממוקמות בנס ציונה כאחת הסיבות להתפתחות הסקטור באזור רחובות – נס ציונה. מעבדות דארן מספקות לחברות משרדים, מעבדות וייעוץ מדעי תמורת תשלום אך לא תמורת אחוזים מהחברה. הצרכים הייחודיים של חברות שונות, ולצדן היכולת של מעבדות דארן לספק צרכים אלה, יוצרים מערכת של תועלת הדדית. בחלק מהראיונות שערכנו עם מנכ"לים מאזור הצפון הם הביעו רצונם שגם באזור זה תהיה תשתית דומה לזו שמעבדות דארן מספקות.

סיכום ותשובות לשאלות המחקר

כמתואר בראשית המסמך, בדו"ח זה עמדו בפנינו שתי שאלות מחקר עיקריות:

  • arrow_circle_left

    כיצד התפתח בארץ תחום החלבונים התחליפיים (כדוגמה לסקטור שאינו ICT)?

  • arrow_circle_left

    האם ניתן להשליך ממנו על פיתוח תחומי הייטק אחרים שאינם ICT, וספציפית - האם הממשלה צריכה ויכולה לתמוך בפיתוח סקטורים אחרים כאלה?

מסקנתנו היא כי בתנאים מסוימים כמתואר להלן, ניתן למצוא גם מחוץ לעולם ה-ICT את סוגי ההון השונים הדרושים להתפתחות סקטורים, ולהצמיח אותם בישראל. במקרה של חלבונים תחליפיים, חברו יזמים אידיאליסטיים למדענים מהתחום, גייסו הון ממקורות שרובם מתמקדים דווקא במימון מיזמים בתחומים כאלה, ונהנו מסיוע ומתמיכה של גופים וחברות שתרמו ידע וקשרים בינ"ל. צמיחה כזו של אקוסיסטם מתרחשת לעתים "מעצמה", אך יש לממשלה אפשרות לסייע באופן פעיל לצמיחתם ולשגשוגם של סקטורים כאלה.

בין אם בהתבסס על ידע בקרב מדענים ישראלים (יותר), ובין אם בהתבסס על טכנולוגיות שפותחו באקדמיה או במוסדות מחקר (פחות), יש בישראל זרם קבוע של רעיונות חדשניים שמסייעים להקמת סטארט-אפים. בנוסף, קיומן של חברות גדולות שפעילות בתחום והשתתפות של ישראלים בכנסים מדעיים ואחרים ברחבי העולם, מסייעים אף הם לצמיחתם של רעיונות חדשים.

כמצופה, התפתחות סקטורים חדשים של הייטק בתחומים כמו פודטק או אגריטק, מספקת תעסוקה מגוונת יותר מאשר ב-ICT, הן מבחינת תעסוקת נשים והן מבחינת מקצועות לימוד. יתרה מכך, מכיוון ששיעור גדול יחסית של חברות קמו מחוץ לאזור תל אביב, לרבות בפריפריה, ניכר גם גיוון תעסוקתי גיאוגרפי. בעוד שב-ICT יש מחסור גדול ומתמשך באנשים טכניים, ובעיקר במהנדסי תוכנה, הרי שבתחומים כמו חלבונים אלטרנטיביים יש מחסור ביכולות ספציפיות שטרם התפתחו בארץ, כמו למשל מעבר ממו"פ לייצור, וכן ניכר כי בוגרי האקדמיה לא תמיד מצוידים בידע הספציפי שהתעשייה זקוקה לו. למרות זאת, נכון להיום התעשייה מצליחה לגייס ולהכשיר את ההון האנושי הדרוש לה. לא ברור אם שיעור הנשים בתחום גבוה יחסית בשל הרקע האקדמי הדרוש או כיוון שנשים נוטות יותר לעבוד בחברות שתורמות לעולם טוב יותר, אבל ככל שנוצרות הזדמנויות מצליחות החברות לגייס כוח אדם איכותי.

כאמור לעיל, מספר גדול יחסית של יזמים אינם בעלי ידע מדעי רלוונטי. הם החליטו להקים מיזם בתחום החלבונים התחליפיים מסיבות אידיאולוגיות, ולצורך כך חברו למדענים שהביאו את הידע והטכנולוגיה הדרושים.

עד להתפתחותה של תעשיית הון-סיכון שמבינה בתחום החדש ומרגישה נוח להשקיע בו, יש בסקטורים ש"מביאים תועלת לעולם" מקורות הון אחרים כדוגמת:

  • אנג'לים וקרנות, לעיתים ישראלים ולעתים זרים, שמתמחים בהשקעות דווקא בסקטורים כאלה.

  • מענקים של גופים שונים שמטרתם לקדם סקטורים כאלה.

באופן כללי, קיימת אפשרות לגייס הון מהגורמים הבאים:

  • חממות טכנולוגיות שמתמחות בתחום (אם קיימות).

  • חברות מסחריות בתחום (במקרה של חלבונים תחליפיים – בתחום המזון) שמשקיעות בסטארט-אפים כדי לקדם חדשנות בעלת סיכון גבוה, תוך שהן מעדיפות לא להשקיע בה משאבים פנימיים.

החיבור של ממשלה, חברה גדולה (או כמה), וגוף כמו GFI, סייע רבות לפיתוח סקטור החלבונים התחליפיים. אחד הממצאים המעניינים של המחקר הוא שמספר קטן של ארגונים, הממלאים היטב תפקיד חשוב, מספיקים כדי להצמיח סקטור בהייטק ואקוסיסטם סביבו. כדוגמה - חממת The Kitchen שהוקמה בשנת 2015 לא רק השתתפה ב-13 סבבי גיוס הון מוקדמים של חברות בתחום, אלא גם תרמה רבות ביצירת קשרים עם חברות בינ"ל מובילות בתחום ובסיוע מגוון ליזמים. GFI מסייע במענקים לאקדמיה, בתכניות לימוד, בהבנה של רגולציות במדינות שונות ובחיבור שבין יזמים, מדענים וחברות. למעבדות דארן בנס ציונה, המספקות ציוד ושירותי מעבדה מגוונים, קיימת תרומה משמעותית להקמת חברות באזור זה. המכון למחקר מדעי יישומי מיגל והחממה החדשה יחסית Fresh Start מצמיחים חברות באזור קריית שמונה והצפון. ככלל, דווקא בגלל שמדובר בסקטור חדש ומצומצם בהיקפו, שאינו שייך ל-mainstream של תעשיית ההייטק הישראלי, ניכרת בו נכונות רבה לשיתוף, עזרה הדדית וליצירת קהילה.

מסקנות והמלצות

קריטריונים לבחירת סקטורים למיקוד

המחקר שעשינו, שהתמקד בסקטור החלבונים התחליפיים כדוגמה לסקטור שאינו ICT והצליח להתפתח יפה, לפחות ע"פ מדדים מסוימים, עולים הגורמים שעשויים לסייע לסקטורים נוספים להצליח במידה דומה:

סיוע ממשלתי

הממשלה יכולה לסייע לצמיחת סקטורים נוספים במספר דרכים:

עבור כל סקטור שנבחר, זיהוי סקטורים שמתאימים לקריטריונים המתוארים לעיל, והכרזה עליהם כתחומי מיקוד.

זיהוי ומינוי של אדם או גורם באחד מגופי הממשלה הרלוונטים שיהיה ה-champion של הנושא, יקדם שיח בין כל גופי הממשלה האלה, עם התעשייה והאקדמיה להבנת הפוטנציאל של הסקטור אך גם של החסמים להתפתחותו.

חשיבה אסטרטגית על הפוטנציאל המקסימלי של הסקטור בהיבטי השפעה על הכלכלה והתעסוקה (האם מו"פ בלבד? אבטיפוס? גמלון? ייצור המוני? וכד') והגדרת תכנית שתסייע לממש את מלוא הפוטנציאל שלו, תוך התחשבות בשאלות הבאות:

  • אילו מרכיבים של התכנית מחייבים השקעה ממשלתית (בגלל כשלי שוק), ואילו מרכיבים יכולים להתבצע ע"י השוק הפרטי (גם אם בעידוד של הממשלה)?

  • אילו מרכיבים של התכנית עשויים לסייע להתפתחותן של מספר חברות גדול בסקטור, ואולי בעקיפין גם לסקטורים אחרים, בניגוד להשקעה בתחום צר בלבד?

  • האם פעולות הממשלה, הן בהשקעות והן בהסרת חסמים, יהוו תנאים הכרחיים וגם מספיקים? לדוגמה, יתכן שיש חסמים רגולטורים שמפריעים לייצר בישראל, אך גם אם אלו יוסרו, חברות תבחרנה לא לייצר בישראל בגלל יוקר הייצור או ריחוק משוקי היעד של המוצרים שלהן. מובן שיש להימנע מהשקעה בטיפול בתנאים הכרחיים אם לא מטפלים בכל התנאים המספיקים.

  • האם הסיוע הממשלתי יוביל לצמיחת סקטור שבשלב מסוים יפעל באופן עצמאי, או שייסמך לנצח על סיוע ממשלתי?

בהגדרת תכנית סיוע לסקטורים נבחרים מומלץ לכלול את המרכיבים הבאים:

  • הקמת חממה טכנולוגית שתתמקד בסקטור ושתעמוד בתנאים שהפכו את The Kitchen למוצלחת, ובעיקר – בעלות וניהול של גוף או גופים שיכולים להביא לארץ את הידע, הבנת השוק והקשרים הבינ"ל הנחוצים לפיתוח הסקטור.

  • הקמת קהילה של השחקנים הרלוונטיים בסקטור ומינוי גוף או אדם שינהל את הקהילה. חשוב לציין כי לעתים יש נטייה להקים קהילות גדולות המכסות תחומים רחבים, אבל כמודגש לעיל עדיפה דווקא קהילה שמתמקדת בתחום ספציפי, מה שמגביר שת"פ, עזרה הדדית ולמידת עמיתים.

  • סיוע בהקמת תשתיות הדרושות לחברות חדשות בתחום, כמו למשל גישה לציוד מעבדה. מיקומן של תשתיות כאלה משפיע רבות על מיקום חברות חדשות, והממשלה יכולה להשתמש בהן כדי להשפיע על מיקום התפתחותו של הסקטור.

  • יצירת סביבה רגולטורית שתתמוך במיצוי מלוא הפוטנציאל הכלכלי והתעסוקתי של הסקטור.

בהגדרת תכנית סיוע לסקטורים נבחרים מומלץ לכלול את המרכיבים הבאים:

  • הקמת חממה טכנולוגית שתתמקד בסקטור ושתעמוד בתנאים שהפכו את The Kitchen למוצלחת, ובעיקר – בעלות וניהול של גוף או גופים שיכולים להביא לארץ את הידע, הבנת השוק והקשרים הבינ"ל הנחוצים לפיתוח הסקטור.

  • הקמת קהילה של השחקנים הרלוונטיים בסקטור ומינוי גוף או אדם שינהל את הקהילה. חשוב לציין כי לעתים יש נטייה להקים קהילות גדולות המכסות תחומים רחבים, אבל כמודגש לעיל עדיפה דווקא קהילה שמתמקדת בתחום ספציפי, מה שמגביר שת"פ, עזרה הדדית ולמידת עמיתים.

  • סיוע בהקמת תשתיות הדרושות לחברות חדשות בתחום, כמו למשל גישה לציוד מעבדה. מיקומן של תשתיות כאלה משפיע רבות על מיקום חברות חדשות, והממשלה יכולה להשתמש בהן כדי להשפיע על מיקום התפתחותו של הסקטור.

  • יצירת סביבה רגולטורית שתתמוך במיצוי מלוא הפוטנציאל הכלכלי והתעסוקתי של הסקטור.

הערות על המלצת המועצה הלאומית למו"פ לגבי תחומי עדיפות לאומיים

בספטמבר 2022 המליצה המועצה הלאומית למו"פ (מולמו"פ) על חמישה תחומי עדיפות לאומיים – ביו-קונברג'נס, הים כמשאב לאומי, פודטק, אנרגיות מתחדשות ואגירת אנרגיה, ותעשייה אזרחית בחלל[1]. בהמלצה נאמר גם כי "בהמשך, כדי לזהות את הנושאים הספציפיים הראויים לתמיכה בכל אחד מהתחומים, ממליצה המועצה להקים עבור כל תחום, ועדת מומחים בלתי תלויה אשר תנחה את הגורמים המממנים".

מעניין לבחון המלצות אלה לאור מסקנות המחקר שלנו.

מבין חמשת התחומים המוצעים, שלושה (הים כמשאב לאומי, פודטק, אנרגיות מתחדשות ואגירת אנרגיה) שייכים בוודאות לקטגוריה של "מביאים תועלת לעולם" וגם בביו-קונברג'נס ישנם סקטורים שעונים להגדרה זו.

Read more 🔽

Close 🔼


Start-Up Nation Policy Institute is an independent think-tank that works to strengthen the Israeli innovation ecosystem through research and policy recommendations. The Institute works in partnership with the public sector and the high-tech industry to advance policies that maintain Israel’s technological edge and expand Israeli innovation to all areas of its economy & society. The Institute is part of the Start-Up Nation Central group and is fully funded by philanthropy.


analytics_default